ELI Baltic hub

2024. gada jūlijā nodibināta Eiropas Tiesību Institūta (ETI) Baltijas apvienība (European Law Institute Baltic Hub). ETI Baltijas apvienības sekretariāta funkcijas pildīs Latvijas Universitātes (LU) Juridiskās fakultātes (JF) Juridiskās zinātnes institūts.

ETI Baltijas apvienības uzdevums ir attīstīt turpmāku ciešāku sadarbību ETI un Baltijas valstu starpā, sekmēt ETI atpazīstamību reģionā, nodrošināt juridisko profesiju pārstāvju no Latvijas, Lietuvas un Igaunijas plašāku pārstāvību un iesaisti ETI darbā.

ETI dibināts 2011. gadā, lai uzlabotu Eiropas Savienības tiesību kvalitāti. Tā darbības principi balstīti uz izpētes veikšanu un praktisku rekomendāciju izstrādi Eiropas tiesību kontekstā un šobrīd tas kļuvis par vienu no nozīmīgākajiem forumiem tiesību jomas un tiesību attīstībai pasaulē.

Gadu gaitā attīstīta ciešāka Latvijas institūciju un individuālo biedru sadarbība ar ETI. Līdz ar individuālajiem biedriem, ETI institucionālā novērotāja statusā kopš 2019. gada darbojas LU un Satversmes tiesa. Turklāt, 2018. gadā Rīgā norisinājās ETI Asambleja un ikgadējā konference, pulcējot dalībniekus no dažādām Eiropas un pasaules valstīm: tiesību profesiju pārstāvjus, vadošo Eiropas universitāšu akadēmiķus, tiesnešus, tostarp Eiropas Savienības Tiesas tiesnešus, praktizējošos juristus, Eiropas vadošo advokātu biroju pārstāvjus, kā arī brīvo juridisko profesiju Eiropas līmeņa profesionālo apvienību vadītājus un citus tiesību ekspertus.

2023. gadā LU JF doktorante Anna Skrjabina ievēlēta ETI Vadības padomē. Savukārt, 2023. gada rudenī ETI ikgadējā konferencē Vīnē, ETI biedri, kas pārstāv Baltijas valstu jurisdikcijas vienojās par ETI Baltijas apvienības dibināšanu. Īpaši iezīmēta interese attīstīt sadarbību un diskusiju tiesību un tehnoloģiju, likuma varas, korporatīvās ilgtspējas un citu nozīmīgu tiesību jautājumu kontekstā.

Paredzēts, ka ETI Baltijas apvienība rīkos reģionālus seminārus, konferences, kā arī piedalīsies zinātniski pētniecisku projektu īstenošanā.

ETI Baltijas apvienību vada Anna Skrjabina (LU), Piia Kalamees (Tartu Universitāte) un Laurynas Didžiulis (Viļņas Universitāte).

Vairāk informācija par ETI un Baltijas apvienību pieejama: https://europeanlawinstitute.eu/hubs-sigs/hubs/baltic-hub/

Dalīties