Jauno akadēmisko gadu LU Juridiskajā fakultāte atklāja ar septembra sarunu par starptautiskajām tiesībām. Uz kopīgu sarunu par ANO Starptautisko tiesību komisiju un mūsdienu starptautisko tiesību izaicinājumiem fakultātes docētājus un studentus aicināja divi fakultātes absolventi – Latvijas Ārlietu ministrijas Juridiskās direkcijas vadītāja Kristīne Līce un Londonas Universitātes koledžas asociētais profesors Mārtiņš Paparinskis, kurš ir ievēlēts ANO Starptautiskās komisijas loceklis kā Baltijas valstu vienots kandidāts.

Atklājot sarunu par starptautiskajām tiesībām, LU Juridiskās fakultātes dekāne profesore Kristīne Strada-Rozenberga izcēla fakultātes absolventu ieguldījumu starptautisko tiesību attīstībā. “Mēs varam lepoties, ka spējam sagatavot izcilus profesionāļus, kuri ar savu darbu patiešām veido un attīsta starptautiskās tiesības. Esam priecīgi, ka mūsu absolventi atgriežas savā alma mater un dalās savās zināšanās un pieredzē”, uzsvēra dekāne.

Sarunas laikā abi starptautisko tiesību lietpratēji pārrunāja gaidāmos ANO Starptautisko tiesību komisijas dienaskārtības jautājumus, kā arī dažādas starptautisko tiesību aktualitātes. Diskusijās ar klātesošajiem tika pārspriesta arī starptautisko tiesību efektivitāte un spēja reaģēt uz likuma varas apdraudējumiem, kā arī Latvijas nacionālās intereses starptautiski tiesiskās kārtības stiprināšanā. Diskusijās izskanēja aicinājums turpināt regulāri šādu septembra sarunu par starptautiskajām tiesībām formātu, arī nākamgad aicinot uz sarunu Kristīni Līci un Mārtiņu Paparinski.

“Starptautisko tiesību komisija ir vēsturiski sniegusi būtisku pienesumu starptautiski tiesiskās sistēmas veidošanā un pilnveidošanā un šobrīd turpina strādāt pie ļoti būtiskiem jautājumiem. Esmu pagodināts par iespēju sniegt arī Latvijas starptautisko tiesību jurista perspektīvu šajā diskusijā”, atskatoties uz notikušo sarunu, uzsvēra Mārtiņš Paparinskis.

Savukārt Kristīne Līce atzina: “Latvija vienmēr ir iestājusies par noteikumos balstītu starptautisko kārtību, un tas jāapliecina ne tikai ar vārdiem, bet arī ar darbiem. Tādēļ mums jāspēj kvalitatīvi iesaistīties starptautisko tiesību veidošanas, iztulkošanas un piemērošanas procesos gan starpvalstu, gan ekspertu formātos. Ļoti priecājos, ka Starptautisko tiesību komisijā tagad būs arī pirmais Baltijas valstu kopīgi pieteiktais kandidāts.”

Diskusijā Mārtiņš Paparinskis atgādināja par Kristīnes Krūmas piemiņas stipendiju, uz kuru arī šogad varēs pretendēt jaunie starptautisko tiesību talanti. Godinot Kristīnes Krūmas piemiņu un ieguldījumu Latvijas tiesiskās sistēmas attīstībā, stipendija šajā akadēmiskajā gadā tiks piešķirta jau sesto reizi un tā ir ļoti prestiža atzinība jaunajiem juristiem, kuri savu profesionālo karjeru iecerējuši veidot starptautisko tiesību un Eiropas Savienības tiesību jomā.

Savukārt Mārtiņš Paparinskis saņēma apsveikumus un laba vēlējumus, uzsākot savu darbu ANO Starptautisko tiesību komisijā. Mārtiņš Paparinskis bija kopīgs Baltijas valstu kandidāts šim amatam un kļuvis par pirmo Baltijas valstu tiesībnieku, kurš ievēlēts šajā nozīmīgajā ANO institūcijā, kas nodrošina starptautisko tiesību progresīvu attīstību.

Dalīties

Saistītais saturs